gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Makowiec po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszny makowiec pieczony w formie keksowej.

Makowiec po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec po mojemu

 

 

  • Masa makowa
  • 20-25 dkg maku
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5 dkg rodzynek
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • 1jajko
  • 5 dkg margaryny
  • 2 łyzki bułki tartej
  • woda zagotowana 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Makowiec po mojemu
Przygotowanie masy makowej.
Mak pomielić dodać cukier i zalać zagotowaną wodą wymieszać,mak ma być moku.Do makudodać rodzynki rozpuszczoną margarynę ,aromat i bułke tartą ,wymieszać, jezeli masa jest bardzo gęsta mozna dolać trochę wody zostawic az trochę przestygnie , do maku dodać jajko wymieszać.

Przygotowanie ciasta drozdzowego
Do miski wsypujemy makę,robimy wgłębienie kruszymy drożdze ,dodajemy szczyptę cukru i trochę letniego mleka wymieszać.
Oprószyć trochę mąką i zostawić aż wyrośnie. Do mąki dodajemy resztę cukru ,jajko,rozpuszczoną letnią margarynę i letnie mleko.Całosć wymieszać mozna mikserem albo ręką.Ciasto musi odchodzić od ręki jezeli trzeba to dosypać trochę maki.Wyrobione ciasto opruszyć trochę maką odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosnie.Jak wyrosnie przerobić jeszcze raz i niech jeszcze raz ciasto wyrosnie.Opruszyć blat lub deskę maką rozwałkować ciasto na prostoką ,posmarować zimnym makiem ,zwinąć w roladę włozyć do formy keksowej wyłozonej papierem do pieczenia.Odstawić na chwilę zeby trochę podrosło.Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut 175 st.Makowiec mozna posypac po wystudzeniu cukrem pudrem ale moze tez być bez cukru pudru. POLECAM !!!
Makowiec po mojemu
Do makowca mozna uzyć masy makowej gotowej.
Makowiec po mojemu
W mące robimy wgłębienie kruszymy drozdze.
Makowiec po mojemu
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
Makowiec po mojemu
Makowiec po upieczeniu zostawiam do wystygnięcia w formie.