Sposób przygotowania:
Makowiec po mojemu
Przygotowanie masy makowej.
Mak pomielić dodać cukier i zalać zagotowaną wodą wymieszać,mak ma być moku.Do makudodać rodzynki rozpuszczoną margarynę ,aromat i bułke tartą ,wymieszać, jezeli masa jest bardzo gęsta mozna dolać trochę wody zostawic az trochę przestygnie , do maku dodać jajko wymieszać.
Przygotowanie ciasta drozdzowego
Do miski wsypujemy makę,robimy wgłębienie kruszymy drożdze ,dodajemy szczyptę cukru i trochę letniego mleka wymieszać.
Oprószyć trochę mąką i zostawić aż wyrośnie. Do mąki dodajemy resztę cukru ,jajko,rozpuszczoną letnią margarynę i letnie mleko.Całosć wymieszać mozna mikserem albo ręką.Ciasto musi odchodzić od ręki jezeli trzeba to dosypać trochę maki.Wyrobione ciasto opruszyć trochę maką odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosnie.Jak wyrosnie przerobić jeszcze raz i niech jeszcze raz ciasto wyrosnie.Opruszyć blat lub deskę maką rozwałkować ciasto na prostoką ,posmarować zimnym makiem ,zwinąć w roladę włozyć do formy keksowej wyłozonej papierem do pieczenia.Odstawić na chwilę zeby trochę podrosło.Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut 175 st.Makowiec mozna posypac po wystudzeniu cukrem pudrem ale moze tez być bez cukru pudru. POLECAM !!!
Mak pomielić dodać cukier i zalać zagotowaną wodą wymieszać,mak ma być moku.Do makudodać rodzynki rozpuszczoną margarynę ,aromat i bułke tartą ,wymieszać, jezeli masa jest bardzo gęsta mozna dolać trochę wody zostawic az trochę przestygnie , do maku dodać jajko wymieszać.
Przygotowanie ciasta drozdzowego
Do miski wsypujemy makę,robimy wgłębienie kruszymy drożdze ,dodajemy szczyptę cukru i trochę letniego mleka wymieszać.
Oprószyć trochę mąką i zostawić aż wyrośnie. Do mąki dodajemy resztę cukru ,jajko,rozpuszczoną letnią margarynę i letnie mleko.Całosć wymieszać mozna mikserem albo ręką.Ciasto musi odchodzić od ręki jezeli trzeba to dosypać trochę maki.Wyrobione ciasto opruszyć trochę maką odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosnie.Jak wyrosnie przerobić jeszcze raz i niech jeszcze raz ciasto wyrosnie.Opruszyć blat lub deskę maką rozwałkować ciasto na prostoką ,posmarować zimnym makiem ,zwinąć w roladę włozyć do formy keksowej wyłozonej papierem do pieczenia.Odstawić na chwilę zeby trochę podrosło.Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut 175 st.Makowiec mozna posypac po wystudzeniu cukrem pudrem ale moze tez być bez cukru pudru. POLECAM !!!
![Makowiec po mojemu Makowiec po mojemu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-po-mojemu-100805.jpg)
![Makowiec po mojemu Makowiec po mojemu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-po-mojemu-100806.jpg)
![Makowiec po mojemu Makowiec po mojemu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-po-mojemu-100807.jpg)
![Makowiec po mojemu Makowiec po mojemu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-po-mojemu-100808.jpg)
gusia1000