Sposób przygotowania:
Makowiec "pod białą pierzyną"
Zrobić zaczyn drożdżowy: pokruszyć drożdże, wsypać jedną łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, połączyć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia /około 20 min/ Masło rozpuścić i ostudzić, mleko podgrzać. Żółtka + 1 białko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać mąkę,sól, połączyć z wyrośniętym rozczynem,letnie mleko. Wszystko dokładnie wyrabiać aż do ukazania się pęcherzyków powietrza /dolewając stopniowo rozpuszczone, przestudzone masło/ , oraz aby ciasto "odchodziło" od ręki.Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /około 20 minut/.Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem, wyłożyć przygotowaną masę, również posmarować białkiem. Tak przygotowane ciasto z makiem zrolować , zawinąć w papier do pieczenia /pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośniecie/. Razem z papierem włożyć do blaszki prostokątnej /35 x 12/, jeżeli foremki są trochę krótsze , wiec zrolować makowce na 3 blaszki.Ciasto pozostawić powtórnie jeszcze na parę minut do wyrośnięcia.Jeżeli makowiec będzie pieczony bez owijania w papier, można wzdłuż blaszki, na środku naciąć nożem ciasto.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 190 stopniach przez 35-40 min. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem .
nulkaa22
bajtek
Dzięki, ja również je bardzo lubię ....... :O)