bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Makowiec "pod białą pierzyną"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Trochę wysiłku przy wyrabianiu ciasta, ale warto. Jest to mój pierwszy , zawijany makowiec........ :O)

Makowiec "pod białą pierzyną" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec "pod białą pierzyną"

 

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 2-3 łyżki orzechów posiekanych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • odrobinkę olejku migdałowego
  • ciasto:
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 3 szkl mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dkg masła
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jaja /do ciasta 4 żółtka i jedno białko/

Sposób przygotowania:

Makowiec "pod białą pierzyną"
Zrobić zaczyn drożdżowy: pokruszyć drożdże, wsypać jedną łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, połączyć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia /około 20 min/ Masło rozpuścić i ostudzić, mleko podgrzać. Żółtka + 1 białko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać mąkę,sól, połączyć z wyrośniętym rozczynem,letnie mleko. Wszystko dokładnie wyrabiać aż do ukazania się pęcherzyków powietrza /dolewając stopniowo rozpuszczone, przestudzone masło/ , oraz aby ciasto "odchodziło" od ręki.Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /około 20 minut/.Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem, wyłożyć przygotowaną masę, również posmarować białkiem. Tak przygotowane ciasto z makiem zrolować , zawinąć w papier do pieczenia /pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośniecie/. Razem z papierem włożyć do blaszki prostokątnej /35 x 12/, jeżeli foremki są trochę krótsze , wiec zrolować makowce na 3 blaszki.Ciasto pozostawić powtórnie jeszcze na parę minut do wyrośnięcia.Jeżeli makowiec będzie pieczony bez owijania w papier, można wzdłuż blaszki, na środku naciąć nożem ciasto.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 190 stopniach przez 35-40 min. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem .
Makowiec "pod białą pierzyną"
na rozwałkowane i posmarowane białkiem ciasto wyłożyc mak i ponownie posmarowac białkiem
Makowiec "pod białą pierzyną"
zrolować ciasto w papier do pieczenia i piec w temp 190 st przez 35-40 min
Makowiec "pod białą pierzyną"
podaczas pieczenia ciasto jeszcze wyrasta
Makowiec "pod białą pierzyną"
po upieczeniu ciasta należy rozciąć papier i pozostawic do odparowania i ostygnięcia