Makowiec świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać cukier waniliowy i ciągle ucierając dodawać powoli mleko

Makowiec świąteczny

Składniki:

Makowiec świąteczny

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek,
  • 20 dag margaryny,
  • 20 dag cukru,
  • 10 łyżek mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 dag mąki.
  • Masa makowa:
  • 30 dag maku,
  • 2 jajka,
  • 12 dag masła lub margaryny,
  • aromat migdałowy,
  • ½ szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa),
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych.

Sposób przygotowania:

Makowiec świąteczny
Ciasto: miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać cukier waniliowy i ciągle ucierając dodawać powoli mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Masa makowa: mak sparzyć, odsączyć, zemleć dwa razy. Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mak. Na koniec wsypać obsypane w mące bakalie, dodać powidła i kilka kropel aromatu migdałowego.

Blaszkę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem, wyłożyć połowę ciasta. Masę maskową nabierać łyżką i jeden obok drugiego kłaść na cieście kopczyki. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C Piec około 40-50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec polukrować lub posypać cukrem pudrem.