Sposób przygotowania:
Makowiec świąteczny
Ciasto: miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać cukier waniliowy i ciągle ucierając dodawać powoli mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masa makowa: mak sparzyć, odsączyć, zemleć dwa razy. Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mak. Na koniec wsypać obsypane w mące bakalie, dodać powidła i kilka kropel aromatu migdałowego.
Blaszkę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem, wyłożyć połowę ciasta. Masę maskową nabierać łyżką i jeden obok drugiego kłaść na cieście kopczyki. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C Piec około 40-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Masa makowa: mak sparzyć, odsączyć, zemleć dwa razy. Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mak. Na koniec wsypać obsypane w mące bakalie, dodać powidła i kilka kropel aromatu migdałowego.
Blaszkę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem, wyłożyć połowę ciasta. Masę maskową nabierać łyżką i jeden obok drugiego kłaść na cieście kopczyki. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C Piec około 40-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec polukrować lub posypać cukrem pudrem.