Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Makowiec-Topielec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Z podanego ciasta wychodzą 4 makowce, proporcje można zmniejszyć wedle potrzeby.

Makowiec-Topielec

Składniki:

Makowiec-Topielec

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec-Topielec
Mąkę zagnieść z 2 kostkami margaryny, cukrem, całymi jajkami i drożdżami rozpuszczonymi w szklance mleka. Wyrobić ciasto-kulę. Nalać do dużej miski letniej wody i włożyć ciasto (przyklei się do dna miski). Po paru minutach sprawdzić czy ciasto lekko odrywa się od dna jeśli tak wyjąc ciasto posypać mąką i jeszcze raz zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części, każdą po kolei rozwałkować, przełożyć masą makową: mak zmielić 2 razy następnie zmiksować z 1/2 kostki margaryny, cukrem, żółtkami rodzynkami, olejkiem - na koniec dodać ubite białka. Ciasto z nałożonym makiem zawijamy w roladę i wkładamy do formy keksowej. Pieczemy w temp 180 stopni, tak długo aż lekko popęka.