Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Makowiec w ciescie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i smaczny makowiec w kruchym cieście

Makowiec w ciescie

Składniki:

Makowiec w ciescie

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 250g cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa makowa:
  • 2 szklanki suchego maku
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 20 dag bakalii orzechy,rodzynki,migdały czy inne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Makowiec w ciescie
Ciasto: Z mąki,proszku do pieczenie, żółtek,cukru pudru,miękkiej margaryny - zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części i wstawić do lodówki na 3 godziny. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka, zmielony mak, kakao z proszkiem do pieczenia i bakalie. Jedna część ciasta wyłożyć na spód formy o wymiarach 40 cm x 25 cm , wyłożyć masę makową i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 50-60 minut