Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Makowiec z pianą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny makowiec piekłam na Wielkanoc.

Makowiec z pianą

Składniki:

Makowiec z pianą

 

  • Spód ciasta:
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • Masa:
  • 30 dag maku
  • 2 białka
  • łyżka dżemu śliwkowego
  • szklanka cukru
  • bakalie
  • Wierzch ciasta:
  • 4 białka
  • pól szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z pianą
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka i dalej ucierać. Ciągle ucierać i dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i powoli, dokładnie wymieszać. Mak należy sparzyć
i zemleć dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać
z pozostałymi składnikami masy. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem a na ciasto, rozłożyć masę makową - równomiernie. Piec około 40 minut w piekarniku, przed końcem pieczenia wyłożyć na mak pianę ubitą z białek i cukru ( cukier dodać do piany gdy będzie sztywna).