Sposób przygotowania:
Makowiec z pierzynką
W pierwszej kolejności rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.Białka odstawiamy. Oddzielone żółtka ucieramy bardzo dokładnie z cukrem pudrem tak, aby powstała puszysta piana. Do tego powoli, stopniowo dodajemy mleko, masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a później dodajemy do zrobionej wcześniejszych składników. Formę smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej zrobione ciasto. Ciasto pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury.
Do zmielonego maku dodajemy pól łyżki oleju, cukier puder oraz mleko. Wcześniej odstawione białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę.
Na upieczony spód wlewamy masę makową, a następnie ubitą z cukrem pianę. Całość wyrównujemy i pieczemy do czasu, aż piana z wierzchu zarumieni się. Uważać, żeby nie przypaliła się. Smacznego!
Do zmielonego maku dodajemy pól łyżki oleju, cukier puder oraz mleko. Wcześniej odstawione białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę.
Na upieczony spód wlewamy masę makową, a następnie ubitą z cukrem pianę. Całość wyrównujemy i pieczemy do czasu, aż piana z wierzchu zarumieni się. Uważać, żeby nie przypaliła się. Smacznego!