lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Makowiec z pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny placek makowy z pierzynką..

Makowiec z pierzynką

Składniki:

Makowiec z pierzynką

 

  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 130 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • MASA:
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g maku mielonego
  • 1/2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Makowiec z pierzynką
W pierwszej kolejności rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.Białka odstawiamy. Oddzielone żółtka ucieramy bardzo dokładnie z cukrem pudrem tak, aby powstała puszysta piana. Do tego powoli, stopniowo dodajemy mleko, masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a później dodajemy do zrobionej wcześniejszych składników. Formę smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej zrobione ciasto. Ciasto pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury.
Do zmielonego maku dodajemy pól łyżki oleju, cukier puder oraz mleko. Wcześniej odstawione białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę.
Na upieczony spód wlewamy masę makową, a następnie ubitą z cukrem pianę. Całość wyrównujemy i pieczemy do czasu, aż piana z wierzchu zarumieni się. Uważać, żeby nie przypaliła się. Smacznego!