aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Makowiec zawijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszny zawijany makowiec, polecam na święta, zarówno te wielkonocne jak i bożo narodzeniowe, polecam.

Makowiec zawijany

Składniki:

Makowiec zawijany

 

  • 1 puszka masy makowej,
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 150g masła
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 15 g cukru waniliowego
  • dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów

 

Sposób przygotowania:

Makowiec zawijany
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej, spirytus, mleko, żółtka i na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami.