Sposób przygotowania:
Makowiec zawijany
Mleko podgrzać ale tak aby nie było gorące, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki cukru oraz 7 łyżek przesianej mąki oraz szczyptę soli.
Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać posiekać z margaryną resztą cukru i jaja. Dodać wyrośnięty zaczyn i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i rozwałkować na około 3-4 mm. Posmarować masą makową i zwinąć. Tak samo zrobić z drugim.
Zawinąć luźno w papier do pieczenia i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać posiekać z margaryną resztą cukru i jaja. Dodać wyrośnięty zaczyn i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i rozwałkować na około 3-4 mm. Posmarować masą makową i zwinąć. Tak samo zrobić z drugim.
Zawinąć luźno w papier do pieczenia i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.