Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makowiec zwijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wypróbowany sposób na zwijany makowiec

Makowiec zwijany

Składniki:

Makowiec zwijany

 

  • 3 szklanki mąka,
  • 25 dag masło,
  • 5 dag drożdże,
  • 150 ml śmietana,
  • 3 szt żółtka,
  • 1 łyżka cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 1 puszka masa makowa

 

Sposób przygotowania:

Makowiec zwijany
Drożdże utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę, drożdże i dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta zrobić kulę i włożyć do zimnej wody. Gdy wypłynie na wierzch, osączyć, rozwałkować w prostokąt. Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w rulon. Ciasto zawinąć w pergamin tak aby pozostawić między ciastem a pergaminem wolną przestrzeń. Włożyć do wąskiej formy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i pozostawić do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170 stopni na złoty kolor.