Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Książka Kucharska: Wigilia jak na Śląsku

Makówki Śląskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wigilijny przysmak na słodko.

Makówki  Śląskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makówki Śląskie

 

  • 250 g. maku
  • 4 duże bułki
  • 2 litry mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 duże łyżki masła
  • 100 g. rodzynek
  • 50 g. migdałów ( posiekane )
  • 50 g. migdałów ( płatki )

 

 

Sposób przygotowania:

Makówki Śląskie
► Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ). ► Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około 60 minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo odparowało, około 10 minut przed koncem gotowania wrzucić posiekane migdały. ► Na dno naczynia wlać kielnię maku następnie układać warstwami: bułeczki pokrojone na plastry ( bułki powinne być z poprzedniego dnia) i znowu polać makiem tak żeby bułkę przykryć i posypać płatkami z migdałów. I tak na przemian. Ostatnia górna warstwa ma być mak, makówki powinny być mokre ale nie rzadkie / odstawić do lodówki /.
Makówki  Śląskie
Tak wyglądają ułożone warstwy makówek w przekroju - żeby nie były za mokre.
Makówki  Śląskie
Na dno naczynia wlać kielnię maku następnie układać warstwami.

Tagi:

mak