Sposób przygotowania:
Makówki Śląskie
► Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ). ► Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około 60 minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo odparowało, około 10 minut przed koncem gotowania wrzucić posiekane migdały. ► Na dno naczynia wlać kielnię maku następnie układać warstwami: bułeczki pokrojone na plastry ( bułki powinne być z poprzedniego dnia) i znowu polać makiem tak żeby bułkę przykryć i posypać płatkami z migdałów. I tak na przemian. Ostatnia górna warstwa ma być mak, makówki powinny być mokre ale nie rzadkie / odstawić do lodówki /.
misia14
poza tym na tyle maku 4 duże bułki to za dużo...wiem bo robię też makówki
Zgobisz
Misia dziekuje Ci za wskazowki ale mysmy robili tak w domu i teraz ja tak robie dla mojej rodziny, dlugosc gotowania jest Ok a proprcje mak - bulka sa wywarzone ( to widac na przekroju ) my nie lubimy jak przewarza jeden z skladnikow.