aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Makowo kokosowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobre ciasto robiłam go pierwszy raz i jestem zachwycona!

Makowo kokosowa pychotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowo kokosowa pychotka

 

  • Ciasto makowe:
  • 8 jaj
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu płynnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 dag maku
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa żółtkowa:
  • 3 żółtka
  • 0,5 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej i pszennej
  • Margaryna
  • Cukier waniliowy
  • Masa ananasowo- jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 puszka ananasów
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe

 

Sposób przygotowania:

Makowo kokosowa pychotka
Ciasto makowe: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości. Dodajemy miód płynny, kakao, sodę mąkę pszenną i sparzony i zmielony dwa razy mak w maszynce od mięsa. Na samym końcu dodajemy pianę ubitą z ośmiu białek. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy placki na dużej blaszce 26/36, do 30 minut w 180 stopniach. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem, gdy już ubite dodajemy mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i pieczemy w takiej formie jak poprzednie ciasto około 35 minut. Masa żółtkowa: Żółtka roztrzepujemy z obydwoma mąkami w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy żółtka, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę łączymy z zimnymi żółtkami. Masa ananasowo- jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Następnie smażymy n ogniu. Ananasy rozdrabniamy wraz z sokiem blenderem. Dodajemy do jabłek i smażymy aby się rozpadły. Wsypujemy cukier i galaretki mieszamy. Studzimy. Przełożenie ciasta: Ciasto makowe- masa- ciasto kokosowe- masa ananasowo- jabłkowa (tężejąca)- masa- ciasto makowe- polewa
Makowo kokosowa pychotka
Białka ubijamy z cukrem, gdy już ubite dodajemy mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia i wiórki kokosowe
Makowo kokosowa pychotka
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości. Dodajemy miód płynny, kakao.
Makowo kokosowa pychotka
Dodajemy zmielony dwa razy mak i miksujemy.
Makowo kokosowa pychotka
Na końcu wmieszamy pianę ubitą z białek.