Sposób przygotowania:
Makowo- serowe ciasto
Ciasto: Z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany, cukru pudru zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną pieczemy osobno. Na drugą nakładamy kupkami naprzemiennie mak i ser. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach około 50 minut. Mak: Mak parzymy i mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mak i olejek. Na końcu pianę ubita z białek. Ser: Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek do pieczenia, budyń w proszku i sok z połowy cytryny. Z białek ubijamy pianę i na końcu mieszamy z serem. Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy ciągle mieszając, pod koniec wsypujemy cukier i galaretkę w proszku ( można dać dwie galaretki) Chwilkę jeszcze smażymy. Studzimy. Przełożenie: Ciasto z makiem i serem- letnie jabłka- ciasto- polewa