Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Makrela saute z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Makrelę pozostawić na 3-4 godziny w dolnej części lodówki do rozmrożenia.

Makrela saute z pomidorami

Składniki:

Makrela saute z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Makrela saute z pomidorami
Makrelę pozostawić na 3-4 godziny w dolnej części lodówki do rozmrożenia. Następnie umyć, ściągnąć skórę, odciąć łeb, skrajać filety usuwając ości i kręgosłup (dla ułatwienia można kupić już gotowe zamrożone filety). Przygotowane w ten sposób filety oprószyć lekko estragonem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 30 min w lodówce. Oprószyć lekko mąka i usmażyć wkładając na patelnię z silnie rozgrzanym smalcem. Przełożyć na półmisek, skropić stopionym masłem i wstawić do piekarnika, żeby "doszły". W tym czasie sparzyć wrzątkiem umyte pomidory, obrać pokroić w grube plastry, poruszyć pieprzem i lekko obrumienić na pozostałym smalcu. Posolić. Zrumienionymi pomidorami obłożyć, suto posiekaną natka pietruszki. Podawać z dodatkiem ziemniaków i z surówkami.