Sposób przygotowania:
Makrela saute z pomidorami
Makrelę pozostawić na 3-4 godziny w dolnej części lodówki do rozmrożenia. Następnie umyć, ściągnąć skórę, odciąć łeb, skrajać filety usuwając ości i kręgosłup (dla ułatwienia można kupić już gotowe zamrożone filety). Przygotowane w ten sposób filety oprószyć lekko estragonem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 30 min w lodówce. Oprószyć lekko mąka i usmażyć wkładając na patelnię z silnie rozgrzanym smalcem. Przełożyć na półmisek, skropić stopionym masłem i wstawić do piekarnika, żeby "doszły". W tym czasie sparzyć wrzątkiem umyte pomidory, obrać pokroić w grube plastry, poruszyć pieprzem i lekko obrumienić na pozostałym smalcu. Posolić. Zrumienionymi pomidorami obłożyć, suto posiekaną natka pietruszki. Podawać z dodatkiem ziemniaków i z surówkami.