Sposób przygotowania:
Małe placki Lotaryńskie
Najpierw siekamy mąkę potem wymieszać solą dodajemy margarynę i i drobniutko posiekać
mieszając jednocześnie z mąką . Dolewamy wodę i szybko zagnieść ciasto.
zrobić z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
następnie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim 8 natłuszczonych okrągłych foremek do pieczenia (małe mogą być o średnicy 10 cm )
następnie szynkę pokroić w mała kostkę , a ser ucieramy na tarce .ser i szynkę potem połączyć ze śmietaną i jajkami i na koniec dodać siekaną pietruszkę
można doprawić do smaku gałką muszkatołową solą i pieprzem .
Masę ciasta wylać do foremek tak aby sięgała brzegu
piec przez około 20 minut w piekarniku
nagrzanym 180 C
można jeść na gorąco i zimno
mieszając jednocześnie z mąką . Dolewamy wodę i szybko zagnieść ciasto.
zrobić z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
następnie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim 8 natłuszczonych okrągłych foremek do pieczenia (małe mogą być o średnicy 10 cm )
następnie szynkę pokroić w mała kostkę , a ser ucieramy na tarce .ser i szynkę potem połączyć ze śmietaną i jajkami i na koniec dodać siekaną pietruszkę
można doprawić do smaku gałką muszkatołową solą i pieprzem .
Masę ciasta wylać do foremek tak aby sięgała brzegu
piec przez około 20 minut w piekarniku
nagrzanym 180 C
można jeść na gorąco i zimno