pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Malinowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto może zastąpić nawet tort urodzinowy ,gdyż wygląda i smakuje fantastycznie

Malinowa pychotka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowa pychotka

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 15 dag margaryny.
  • SKŁADNIKI NA BEZĘ
  • 5 białek
  • 15 dag cukru
  • 1 pacz.płatków migdałowych .
  • SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ
  • 750 ml.śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 śmietan -fixy
  • DODATKOWO
  • 60 dag malin( mogą być mrożone)
  • 3 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

Malinowa pychotka
Ciasto - Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,dodajemy żółtka,oba cukry i zagniatamy z margaryna .Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na dwie blachy o wym 25/36 cm aby powstały dwa jednakowe placki). Beza-białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na oba ciasta jednakowo.Jedno ciasto posypujemy płatkami migdałowymi .Piec oba placki w temp.180'C przez ok 30min. Śmietana-śmietanę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno. Maliny rozdrabniamy (miksujemy ).Galaretki gotujemy w 3 szkl.wody ,gdy wystygną dodajemy do malin i dokładnie mieszamy.Odstawiamy w chłodne miejsce ,jak zgęstnieje przekładamy kolejno ciasto. Na ciasto bez migdałów nakładamy połowę masy śmietanowej,galaretkę z malinami a następnie resztę masy śmietanowej.Przykrywamy ciastem z migdałami u góry
Malinowa pychotka
Śmietanę ubić na sztywno i przekładać kolejno ciasto