Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 854]

Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zupa ze świeżymi warzywami. Pomidorowa, ale we włoskim stylu, bo z bakłażanem i oliwkami. W takiej zupie nie mogło też zabraknąć makaronu.

Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem
Obraną marchewkę przekroić na pół, a następnie posiekać w talarki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, aż będzie miękka. Bakłażana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć, aż się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć. Przełożyć do gotującej się marchewki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać gorący bulion, przyprawić i gotować, ok 30 minut, aż pomidory w większości się rozpadną. Pod koniec dodać pokrojone na pół oliwki.

W czasie, kiedy gotuje się zupa w drugim garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotową zupę podawać z makaronem. Podawać z kleksem śmietany lub całą zupę zabielić.

Smacznego
Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem
Bardzo smaczna zupa ze świeżych pomidorów, bakłażana i oliwek.