jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowo-budyniowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To letnia wersja na przygotowanie naleśnikowego obiadu. Choć zimą także możemy je przygotować używając mrożonych malin:).

Malinowo-budyniowe naleśniki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowo-budyniowe naleśniki

 

  • Patelnia o średnicy 18 cm

 

  • Ciasto na około 10 naleśników:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1 duże jajko,
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia,
  • Budyń:
  • 1 litr mleka,
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2,5 szklanki malin,
  • Cukier do smaku (około 2 łyżki),
  • Dodatkowo:
  • świeże owoce do dekoracji,
  • 3-6 kostek białej czekolady do dekoracji,
  • Świeże listki maliny do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Malinowo-budyniowe naleśniki
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe przekładamy budyniem malinowym. Dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy startą białą czekoladą i smakujemy! BUDYŃ: Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć z nich pestki. Połowę mleka łączymy z otrzymanym sokiem i zagotowujemy. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, słodzimy do smaku.
Malinowo-budyniowe naleśniki
Na usmażone naleśniki wykładamy budyń. podajemy