Sposób przygotowania:
Mały keks
Bakalie zalać gorąca wodą 2 godziny przed pieczeniem. Odcedzić pokroić drobno morele, śliwki, figi , daktyle ( usunąć pestki ) .Masło stopić i ostudzić ( kawałek zostawić do posmarowania foremki ).
Utrzeć stopione masło z cukrem, jajkami , mąką , proszkiem do pieczenia , sokiem cytrynowym , otartą skórką cytrynową . Bakalie obtoczyć w mace i dodać do ciasta . Wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą . Wlać ciasto .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić foremkę i piec 1 godzinę .
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Utrzeć stopione masło z cukrem, jajkami , mąką , proszkiem do pieczenia , sokiem cytrynowym , otartą skórką cytrynową . Bakalie obtoczyć w mace i dodać do ciasta . Wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą . Wlać ciasto .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić foremkę i piec 1 godzinę .
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.