mamamamuta4

mamamamuta4

Szef Kuchni
[Przepisów: 126]

Mały keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trzeba na niego dużo bakalii

Mały keks

Składniki:

Mały keks

 

  • 1,5 szk. mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • 5 dag daktyli
  • 5 dag suszonego ananasa
  • bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Mały keks
Bakalie zalać gorąca wodą 2 godziny przed pieczeniem. Odcedzić pokroić drobno morele, śliwki, figi , daktyle ( usunąć pestki ) .Masło stopić i ostudzić ( kawałek zostawić do posmarowania foremki ).
Utrzeć stopione masło z cukrem, jajkami , mąką , proszkiem do pieczenia , sokiem cytrynowym , otartą skórką cytrynową . Bakalie obtoczyć w mace i dodać do ciasta . Wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą . Wlać ciasto .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić foremkę i piec 1 godzinę .
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.