Sposób przygotowania:
Małże w kolorowym sosie
Małże rozmrozić i : albo skropić sokiem z polowy cytryny, albo zalac winem i odstawic do lodowki na ok. 1 godzine, lub wiecej (wersja 2 jest smaczniejsza). Na patelni roztopic maslo i wrzucic pokrojone w piorka, 4 male cebule i pokrojona w kostke papryke. Warzywa posypac lyzka cukru i sola, podsmażac do momentu, az zaczna miekknac – ok. 3 minut. Wtedy wrzucic malze, zamieszac, posypac papryka, pieprzem ziolowym i naturalnym, skropic sosem sojowym, wymieszac i smazyc ok. 3 min, po czym wrzucic pomidory z puszki (można je dodatkowo rozdrobnic, jeśli sa w całości), wrzucic odsaczone pieczarki, doprawic ponownie sola, pieprzem, papryka, chili i przyprawa meksykanska, wymieszac i dusic ok. 15 minut. Tuz przed zakończeniem duszenia, dodac pokrojony w kostke czosnek i ewentualnie doprawic wedle upodoban. Przed podaniem sos można posypac startym, żółtym serem. Podawac z ryzem lub makaronem ryzowym.
mtm03
Jolanta27
Jolanta27
Sarenka