Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Mandarynką we flądrę :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lubię flądry - pięknie przyjmują smaki marynat .Kojarzą mi się zawsze z pobytami nad Bałtykiem.

Mandarynką we flądrę :

Składniki:

Mandarynką we flądrę :

 

  • 2 flądry ( wypatroszone , ze skórą , bez głowy )
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 2 dużych - słodkich mandarynek
  • skórka z mandarynki ( 1/2 oczyszczona z białego pod skórką i pokrojona w cienkie paseczki )
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Mandarynką we flądrę :
Zrobić marynatę mieszając : sok z mandarynek, cytryny, 1/3 szklanki oleju, cukru, skórki mandarynkowej , sosu sojowego . Zalać nią ryby i zostawić na godzinę w lodówce .Wyjąć ryby z marynaty . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką . Rozgrzać na patelni olej z masłem ( raczej sporo- fladry dobrze sie smażą jak są w oleju zanurzone ) .Wkładać rybę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron .