jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Marcello

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kakaowy biszkopt przekładany maślano-śmietankowym kremem, delikatnie podkreślony alkoholem i oprószony tartą czekoladą:)

Marcello

Składniki:

Marcello

 

 

 

  • DODATKI
  • 25 ml alkoholu
  • czekolada w proszku lub ½ czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Marcello
Z przepisu na ciasto żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, kakao, a na końcu obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Tak przygotowane ciasto włożyć do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną średniej tortownicy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka, po czym ostudzić. Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół i nasączyć alkoholem. Z przepisu na krem, miękkie masło utrzeć mikserem na puch, dodać cukier i zmiksować, a następnie powoli dodawać po łyżce śmietany, cały czas ubijając. Gotowym kremem przełożyć ciasto i wysmarować wierzch i boki placka. Na końcu posypać czekoladą w proszku lub startą na tarce z małymi oczkami czekoladą.