alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Marcepanowe ciasto z śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto z nutką marcepanu i dużą ilością śliwek. Puszyste, pachnące w połączeniu słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi śliwkami.Pycha.

Marcepanowe ciasto z śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marcepanowe ciasto z śliwkami

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marcepanowe ciasto z śliwkami
Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu lekko dociskając w ciasto. Posypać cukrem i słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach około 50 minut do suchego patyczka.
Marcepanowe ciasto z śliwkami
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć ciasto
Marcepanowe ciasto z śliwkami
na cieście gęsto ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać cukrem i migdałami