Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Marcepanowe ptysie z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ptysie pachnące lekko marcepanem a do tego ubita na puch śmietana z serkiem i pełen wypas aromatycznych i pysznych borówek.

Marcepanowe ptysie z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marcepanowe ptysie z borówkami

 

  • Ciasto:
  • szklanka mąki
  • 4-5 jajek
  • szklanka wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru marcepanowego
  • płaska łyżeczka proszku
  • Nadzienie;
  • 200 mil śmietany 30 %
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 300 g borówek

Sposób przygotowania:

Marcepanowe ptysie z borówkami
W garnku gotujemy wodę razem z masłem. Dodajemy sól i cukier. Jak masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, do momentu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Studzimy. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy proszek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem odrysowujemy kółka wielkości szklanki zachowujemy odstępy. To nam ułatwi nakładanie masy i tym samym ptysie będą jednej wielkości. Do rękawa nakładamy ciasto i zaczynając od krawędzi ruchem spiralnym zapełniamy całe kółko. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 40 - 50 min. Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół nożem piłką. Do serka wsypujemy cukier i mieszamy aby się rozpuścił. Zimną śmietanę miksujemy, jak zaczną się robić szlaczki, dodajemy serek i wolno miksujemy. Gdy masa będzie już dostatecznie sztywna dodajemy sok z cytryny i mleko w proszku. Dzięki mleku śmietana nam nie podejdzie wodą. Połowę borówek wsypujemy do nadzienia i delikatnie mieszamy łyżką. Na połówkę każdego ptysia nakładamy porcję masy. Brzeg ciastka obkładamy borówkami, przykrywamy drugą połówką. Jeśli ktoś uzna, że za mało słodkie może posypać pudrem.
Marcepanowe ptysie z borówkami
Na papierze rysujemy kółka, na które będziemy nakładać ciasto.
Marcepanowe ptysie z borówkami
Spiralnym ruchem zaczynając od krawędzi zapełniamy kółko ciastem.
Marcepanowe ptysie z borówkami
Do ubitej masy dodajemy połowę borówek i mieszamy.
Marcepanowe ptysie z borówkami
Na przekrojone ciastko nakładamy masę,a w koło układamy resztę borówek.