Sposób przygotowania:
Marcepanowe ptysie z borówkami
W garnku gotujemy wodę razem z masłem. Dodajemy sól i cukier. Jak masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, do momentu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Studzimy. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy proszek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem odrysowujemy kółka wielkości szklanki zachowujemy odstępy. To nam ułatwi nakładanie masy i tym samym ptysie będą jednej wielkości. Do rękawa nakładamy ciasto i zaczynając od krawędzi ruchem spiralnym zapełniamy całe kółko. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 40 - 50 min. Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół nożem piłką. Do serka wsypujemy cukier i mieszamy aby się rozpuścił. Zimną śmietanę miksujemy, jak zaczną się robić szlaczki, dodajemy serek i wolno miksujemy. Gdy masa będzie już dostatecznie sztywna dodajemy sok z cytryny i mleko w proszku. Dzięki mleku śmietana nam nie podejdzie wodą. Połowę borówek wsypujemy do nadzienia i delikatnie mieszamy łyżką. Na połówkę każdego ptysia nakładamy porcję masy. Brzeg ciastka obkładamy borówkami, przykrywamy drugą połówką. Jeśli ktoś uzna, że za mało słodkie może posypać pudrem.
marietta