Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczeń paprykowo- marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna pieczeń wieprzowa z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pieczeń paprykowo- marchewkowa

Składniki:

Pieczeń paprykowo- marchewkowa

 

  • 80 dag boczku surowego bez kości,
  • 80 dag szynki wieprzowej bez kości,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Pieczeń paprykowo- marchewkowa

Przygotowanie składników

Pieczeń paprykowo- marchewkowa
Obieram warzywa, mięso kroję na mniejsze kawałki.

Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę i marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki.

Mielenie

Pieczeń paprykowo- marchewkowa
Mięso i warzywa mielę przez maszynkę do mielenia.

Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia.

Wyrabianie masy

Pieczeń paprykowo- marchewkowa
Do mięsa dodaję pozostałe składniki. Mieszam masę.

Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.

Wyłożenie masy

Pieczeń paprykowo- marchewkowa
Masę mięsną wykładam na blaszkę. Wyrównuję i piekę.

Masę mięsną przekładam na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.