Sposób przygotowania:
Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą
Ziemniaki zgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę. Marchew obrać, umyć, osuszyć i zatrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Dodać do ziemniaków. Wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Po łyżce dawać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Zrobić kulę, przekroić na 4 części. wziąć jedna i zrobić wałek i pod skosem kroić kopytka. Na osolony wrzątek z dodatkiem oleju partiami wrzucać kopytka i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 2-3 minut. Wyjmować łyżka cedzakową. Na patelni rozgrzać olej, wsypać bułkę lekko ja zrumienić. Wsypać na patelnię kopytka i delikatnie wymieszać. Podawać gorące. Smacznego!
MagdaMM
monikaT83