anjana

anjana

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Marchewkowe pulpeciki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bo któż nie lubi marchewki...

Marchewkowe pulpeciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe pulpeciki

 

 

  • Sos:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Marchewkowe pulpeciki
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć, następnie dodać startą na drobnej tarce marchewkę i chwilę razem podsmażyć. ,Do mięsa mielonego dodać usmażoną cebulę z marchewką, a także ugotowany ryż, majonez, przyprawy i pół szklanki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Formować pulpety, a nastepnie układać w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos: Wszystkie składniki na sos wymieszać, a następnie doprawić i zalać nim pulpety. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 50-60 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze kilka minut. Podawać z makaronem
Marchewkowe pulpeciki
cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor
Marchewkowe pulpeciki
do cebuli dodać obrana i startą marchewkę
Marchewkowe pulpeciki
Składniki na pulpety mieszamy ze sobą, doprawiamy i formujemy pulpety
Marchewkowe pulpeciki
łączymy ze sobą składniki na sos i zalewamy pulpety w naczyniu żaroodpornym, pieczemy