Sposób przygotowania:
Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami
Drożdże rozpuścić z cukrem i solą. Olej podgrzać z mlekiem. Jajko wbić do miski z drożdżami, następnie dodać mleko z olejem. Wymieszać. Dodać przesitowaną mąkę, wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce np. do ciepłej wody czy na kaloryfer. do wyrośnięcia. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i razem usmażyć. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i podzielić na trzy paski. Polać ketchupem. Na każdym ułożyć inne składniki: 1-boczek pokrojony w paski 2-usmażone pieczarki 3-żółty ser pokrojony w plasterki. Każdy pasek złożyć i skleić na brzegu. Paski splatać jak warkocza. Na wierzchu można posmarować białkiem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Warkocz najlepiej przełożyć do keksówki, aby zachował kształt.
madziulka89