Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto drożdżowe w połączeniu z kilkoma rodzajami farszu w plecionej odsłonie zasmakuje niejednemu amatorowi kuchni.

Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami

Ciasto:

Farsz:

Sposób przygotowania:

Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami
Drożdże rozpuścić z cukrem i solą. Olej podgrzać z mlekiem. Jajko wbić do miski z drożdżami, następnie dodać mleko z olejem. Wymieszać. Dodać przesitowaną mąkę, wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce np. do ciepłej wody czy na kaloryfer. do wyrośnięcia. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i razem usmażyć. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i podzielić na trzy paski. Polać ketchupem. Na każdym ułożyć inne składniki: 1-boczek pokrojony w paski 2-usmażone pieczarki 3-żółty ser pokrojony w plasterki. Każdy pasek złożyć i skleić na brzegu. Paski splatać jak warkocza. Na wierzchu można posmarować białkiem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Warkocz najlepiej przełożyć do keksówki, aby zachował kształt.
Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami
na kazdym pasku ciasta układamy inne składniki
Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami
paski z farszem sklejamy, a następnie pleciemy jak warkocza
Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami
przekładamy do keksówki,a by warkocz zachował ładną formę
Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami
po upeiczeniu kroimy na dośc grube plastry- mozna podawac na ciepło, ale i na zimno