Sposób przygotowania:
Marchewkowy Murzynek
Cukier ucieramy razem z olejem w misce. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę ja przesiewam przez sitko. Następnie dodajemy pozostałe składniki : cynamon, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników (wszystko przesiewałam przez sitko). Dokładnie mieszamy by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Możemy dodać również posiekane orzechy włoskie. Blachę (24x 30) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy na blachę pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przygotowujemy polewę. W garnuszku na małym gazie roztapiamy masło, cukier i kakao. Na koniec dodajemy śmietanę i gotowe. Polewą czekoladową oblewamy wierzch ciasta. Smacznego