Sposób przygotowania:
Markowiak
Z podanych składników zarobić ciasto nożem i podzielić na 3 części I część -rozwałkować i wyłożyć na formą i posmarować powidłem,na to rozsypać wiśnie, orzechy, rodzynki ,mogą być jeszcze inne bakalie. Na to dajemy rozwałkowaną II część ciasta. Na II część ciasta kładziemy pokrojone w plasterki jabłka i posypujemy cynamonem. Teraz idzie Piana: Ubić 4 białka i utrwalić 1/2 szklanką cukru ,dodać cukier waniliowy,kisiel cytrynowy i wiórki kokosowe.tak przygotowaną pianę wylewamy na jabłka.Wałkujemy III część ciasta i kładziemy delikatnie na piane. Pieczemy w temp 170-180 stopni ok 50 minut . Wymiary foremki 33x22cm. Po upieczeniu i ostygnięciu placek polać polewą .
Funia
sarbela
Proponuję zrobić mimo braku zdjęcia. Ja robiłam dzisiaj po raz trzeci. Placek jest przepyszny, naprawdę godny polecenia. Jedyna zamianka jaką zrobiłam to dżem z czarnej porzeczki zamiast powideł i cukier puder zamiast polewy. Wśród ciast bezkremowych to ciacho, w moim rankingu, jest numerem 1.