Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Markowiak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny, kolorowy placek bez masy.

Markowiak

Składniki:

Markowiak

 

  • Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 40 dkg mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • powidło śliwkowe
  • wiśnie drylowane lub smażone
  • krojone orzechy
  • rodzynki
  • 3 duże jabłka
  • cynamon jak ktoś lubi
  • 1/2 szklanki cukru
  • kisiel cytrynowy
  • 10 dkg wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Markowiak
Z podanych składników zarobić ciasto nożem i podzielić na 3 części I część -rozwałkować i wyłożyć na formą i posmarować powidłem,na to rozsypać wiśnie, orzechy, rodzynki ,mogą być jeszcze inne bakalie. Na to dajemy rozwałkowaną II część ciasta. Na II część ciasta kładziemy pokrojone w plasterki jabłka i posypujemy cynamonem. Teraz idzie Piana: Ubić 4 białka i utrwalić 1/2 szklanką cukru ,dodać cukier waniliowy,kisiel cytrynowy i wiórki kokosowe.tak przygotowaną pianę wylewamy na jabłka.Wałkujemy III część ciasta i kładziemy delikatnie na piane. Pieczemy w temp 170-180 stopni ok 50 minut . Wymiary foremki 33x22cm. Po upieczeniu i ostygnięciu placek polać polewą .