jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Marmurek z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Marmurek z makiem, rewelacyjne ciasto. Uwielbiają te ciasto dzieci, z makiem, miodem i cynamonem. Doskonałe na podwieczorek do kawy.

Marmurek z makiem

Składniki:

Marmurek z makiem

 

  • 37 dag mąka żytnia
  • 1 dag proszek do pieczenia
  • 1,5 dag cukier waniliowy
  • 20 dag masło
  • 17,5 dag miód
  • 4 jajka
  • 5 dag skórka cytrynowa w cukrze
  • 15 dag mak
  • 2,5 łyżeczki cynamon
  • rum - do skropienia

Sposób przygotowania:

Marmurek z makiem
Mak ugotować i zmielić. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło utrzeć na krem z 15 dag miodu. Nastepnie stopniowo dodawać jajka, mąkę i skórkę z cytryny. Połowę ciasta wlać do wysmarowanej formy, pozostałą część zmieszać z makiem, cynamonem i resztą miodu. Wylać na ciasto w formie. Piec marmurka z makiem w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stop. C około 60 minut. Pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekł. Skropić rumem.

Tagi:

jajko jajka mak