koreilly

koreilly

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Marokańskie pulpety w sosie pomidorowym2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

BArdzo fajne danie na niedzielny obiadek lub spotkanie z przzyjaciulmi . Najlepiej podawac z ryzem lub cous-cous.

Marokańskie pulpety w sosie pomidorowym2

Składniki:

Marokańskie pulpety w sosie pomidorowym2

 

  • 400g mielonego mięsa wołowego (lub mieszanka wołowiny i wieprzowiny),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 cebule, drobno posiekane,
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1 łyżeczka tabasco,
  • 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanej
  • 2 łyżka świeżych liści mięty, posiekane,
  • sól i świeżo zmielony czarny,
  • 4 jaja

 

  •   Sos pomidorowy:
  • 1 oliveoil tblespoon,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400g puszka posiekanych pomidorów,
  • 200ml bulionu z kurczaka lub wody,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Marokańskie pulpety w sosie pomidorowym2
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodać drobno posiekaną cebulę podsmazyc je na średnim ogniu przez około 6-8 minut, Gdy cebula są zmiękczone, ale nie zlociste, przeloz je na talerz do ostygnięcia. Tymczasem wymieszać wołowinę, czosnek, imbir, kminek, papryka, tabasco, kolendry i mięty. Doprawić solą i pieprzem.dodać połowę cebuli do mieszaniny miesnej.Polaczyc dobrze.Uformowac klopsiki. Podgrzać kolejna łyżkę oleju i smażyć klopsiki. następnie przelozyć je do żaroodpornego naczynia. Do pozostałej cebuli dodac: przecier pomidorowy, pomidory konserwowe, bulion lub wode i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlać mieszaninę pomidorowa do klopsikow i umieścić w piekarniku bez przykrycia przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wbic jajka. Piec przez nastepne 10min aby bialko jaj sie scielo