Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Marynaty do miesa i watrobki z grilla.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierwsze grillowanie w tym roku - mam za soba :)

Marynaty do miesa i watrobki z grilla.

Składniki:

Marynaty do miesa i watrobki z grilla.

 

  • Marynata do stekow lub miesa na szaszlyki:
  • pol szklanki jasnego piwa
  • pol szklanki oleju
  • pol szklanki wody
  • 2 zabki czosnku
  • plaska lyzeczka grubo zmielonego pieprzu
  • pol lyzeczki papryki w proszku
  • 1/4 lyzeczki chilli
  • plaska lyzeczki soli

 

  • Marynata do watrobki wieprzowej :
  • 2 szklanki maslanki
  • 5 lyzek oleju
  • 1 zabek czosnku
  • pol cebuli
  • pol lyzeczki soli
  • szczypta chilli
  • pol lyzeczki pieprzu / dodalam rowniez troche papryki/

 

 

Sposób przygotowania:

Marynaty do miesa i watrobki z grilla.
1. Marynata do szaszlykow lub stekow.
Wymieszac piwo z olejem i woda. Pokrojone mieso ulozyc w miseczce lub plastikowym pojemniku , polac mieszanka piwna, dodac wszystkie przyprawy , przecisniety czosnek , dobrze wymieszac i odstawic pod przykryciem na kilka godzin /najlepiej na noc/do lodowki.Jezeli marynuje steki - dodaje rowniez 1 pokrojona cebulke. W przypadku szaszlykow - cebule ktora bede grillowac oraz boczek czy wedzona slonine - rowniez marynuje z miesem. Taka ilosc marynaty wystarczyla mi na 800g miesa.
2. Marynata do watrobki.
Watrobke /wieprzowa/ umyc, pokroic na kawalki / ja robilam szaszlyki/ i ulozyc w pojemniku. Wymieszac maslanke z olejem, sola, chilli, pieprzem , papryka i zalac watrobke. Cebule drobno pokroic , czosnek przecisnac przez praske i wszystko razem wymieszac.Zamknac pojemnik i odstawic do lodowki na 2-3 godziny. Ja z powodu niepogody trzymalam watrobke 7 godzin w marynacie. Po zgrillowaniu jest na zewnatrz chrupiaca a w srodku kremista jak pasztet / smakowala nawet mezowi , ktory nie przepada za watrobka/. W przyszlosci rowniez smazona bede tak wczesniej marynowac .
Zdjecia matynat zamieszcze w komentarzach na forum.