Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marynowane kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotleciki z mielonej szynki wieprzowej zamarynowane i ugotowane na parze.

Marynowane kotleciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane kotleciki

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki curry

Sposób przygotowania:

Marynowane kotleciki
Mięso przełożyć do miski (użyłam zmielonej szynki). Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Dodać też do niego jajko, bułkę tartą, przyprawę w płynie i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować niezbyt duże, okrągłe kotleciki. Ocet przelać do miseczki. Dodać do niego resztę przypraw, musztardę i wyciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać. Kotleciki przełożyć do miski, zalać marynatą i leciutko je w niej obtoczyć. Miskę z kotlecikami w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Zamarynowane kotleciki ułożyć w garnku do gotowania na parze, polać marynatą, w której się marynowały. Garnek przykryć. Kotleciki gotować na parze ok. 30 minut.
Marynowane kotleciki
Mięso z dodatkiem cebuli jajka przypraw i bułki tartej.
Marynowane kotleciki
Małe okrągłe kotleciki uformowane z mięsnej masy.
Marynowane kotleciki
Kotleciki przełożone do miski i pokryte marynatą.
Marynowane kotleciki
Zamarynowane kotleciki ułożone w garnku do gotowania na parze.