bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Marynowane schabiki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Marynowane schabiki to połączenie schabu, fety i ciasta francuskiego - bardzo kuszące;)

Marynowane schabiki

Składniki:

Marynowane schabiki

 

  • plastry ze schabu
  • Ciasto francuskie (gotowe np. z Lidla lub biedronki)
  • Marynata
  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny
  • Sos sojowy
  • Pieprz
  • Tymianek (miałam suszony)
  • Farsz
  • Feta
  • Jajo
  • Tymianek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marynowane schabiki
Znalazłam na necie marynowene schabiki... połączenie schabu, fety i ciasta francuskiego wydało mi się nader kuszące;) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54473986,54473986.html i tak mi sie spodobał przepis ze zrobiłam na obiad...Miąso kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do marynaty".



Proporcje nalezy ustalic sobie samemu w zaleznosi ile miesa mamy i jak bardzo lubimy takie połaczone smaki. Ja probowałam składniki marynaty, mieszałam az uzyskałam to co mi odpowiadalo. Miałam tylko 3 roladki. Marynowałam 1 dzień i mięso było miękkie i pachniało mocno tymiankiem. "W dniu pieczenia osuszamy delikatnie mięso z marynaty i przygotowujemy farsz. Ja dałam 1/2 opakowania fety (na 3 roladki) mieszamy z jednym jajem (ja dałam 1/2 jajka) i dodajemy dowolnych przypraw. Ja dałam tylko tymianku i pieprzu.



Na rozłożony kawałek mięsa nakładamy farsz, i miąsko zwijamy, tak aby farsz znalazł się w środku. Następnie zawijamy z fantazją roladki w paseczki z ciasta francuskiego." Resztą jajka posmarowłam ciasto francuskie. Roladki wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na jakies 45 minut.Pomysł fajny, rodzina zaakceptowła mysle ze nastepnym razem zmienie farsz na bardziej miękki. I zamiast ze schabu mozna je zrobic z piersi.