Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Maślaki w wielu odsłonach

Maślaczkowe zawijaski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne drożdżowe bułeczki pełne leśnych grzybów.

Maślaczkowe zawijaski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślaczkowe zawijaski

 

 

Sposób przygotowania:

Maślaczkowe zawijaski
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem i odstawiamy na kwadrans, po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto, na koniec dolewamy olej, mieszamy i jak ciasto jest gładkie i jednolite, to formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli dorzucamy umyte, wyczyszczone, osuszone i pokrojone w kostkę grzyby. Całość smażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy ostudzonym, grzybowym farszem i zawijamy. Rulon kroimy na plastry grubości 2-3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 25 minut.
Maślaczkowe zawijaski
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego
Maślaczkowe zawijaski
Jak ciasto rośnie to na spokojnie robimy farsz
Maślaczkowe zawijaski
Na rozwałkowanym cieście kładziemy ostudzony farsz
Maślaczkowe zawijaski
Zawijamy rulon i kroimy go na plastry które układamy na blaszce