Sposób przygotowania:
Maślaczkowe zawijaski
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem i odstawiamy na kwadrans, po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto, na koniec dolewamy olej, mieszamy i jak ciasto jest gładkie i jednolite, to formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli dorzucamy umyte, wyczyszczone, osuszone i pokrojone w kostkę grzyby. Całość smażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy ostudzonym, grzybowym farszem i zawijamy. Rulon kroimy na plastry grubości 2-3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 25 minut.
peggi
marietta