Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Maślane bułeczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Można robić też takie bułeczki z innym nadzieniem

Maślane bułeczki z marmoladą

Składniki:

Maślane bułeczki z marmoladą

 

  • Ciasto
  • masło-0,5 kost
  • żółtka -4 szt
  • mleko- 1 szkl
  • cukier -0,5 szkl
  • drożdże -5 dag
  • mąka -3 szkl
  • jajko do wysmarowania bułek -1 szt
  • Nadzienie:
  • marmolada -1 słoik
  • Kruszonka:
  • cukier -5 łyżek
  • mąka -5 łyżek
  • masło -1/4 kost

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki z marmoladą
CIASTO: Mleko podgrzać, do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, trochę mąki i rozrobić rozczyn odrobiną ciepłego mleka. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do przesianej mąki dodać masę z żółtek, szczyptę soli, rozczyn i resztę mleka. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkować je na 1,5 cm,szklanką wycinać kółka na środku, zrobić lekkie wgłębienie, łyżeczką nałożyć marmoladę. Jajko roztrzepać, posmarować boki bułeczek. Na stolnicę wysypać mąkę dodać masło, cukier, posiekać, rozetrzeć w palcach na grudki. Każdą bułkę posypać kruszonką. Brytfanne wysmarować tłuszczem, ułożyć bułeczki i odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik lekko nagrzać i piec na złoty kolor w 180 stop.