iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Maślankowa pianka z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser to troszkę lata w środku zimy, ciasto zimne za oknem też zimno, ale i tak smakowało przepysznie.

Maślankowa pianka z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Maślankowa pianka z malinami

ciasto:

maślankowa pianka:

  • 800 ml maślanki truskawkowej
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 30 dag mrożonych malin

bita śmietana:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Maślankowa pianka z malinami
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukru, następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtka. Mąki przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wszystko ze sobą połączyć przy pomocy łyżki. Tortownicę 20-22 cm średnicy wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 170 st około 15-20 minut do suchego patyczka. 

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i przestudzić, maślankę lekko ubić przy pomocy miksera ( maślanka się nie ubije jak śmietana, ale ładnie spieni) do spienionej maślanki dolać przestudzoną galaretkę i wymieszać, następnie wsypać maliny ( zamrożone ) i odstawić do zgęstnienia.

Kiedy maślankowa masa zacznie gęstnieć wylać ją na upieczony i wystudzony spód z ciasta.

Formę z ciastem wstawić do lodówki. 

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody i podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić. Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i też przestudzić 

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę i czekoladę, ewentualnie dosłodzić 1-2 łyżkami cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na zastygniętą piankę maślankową i odstawić do zastygnięcia. Dokładnie stężały deser wyjąć ostrożnie z formy i przed podaniem posypać wiórkami z białej czekolady.

Mój deser dodatkowo posypałam cząstkami malin.
Maślankowa pianka z malinami
Deser bardzo ładnie się kroi i prezentuje.