reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Matiasy prawie po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śledzie w takiej zalewie są słodkawe i jeżeli wolicie ostrzejsze smaki proponuje dodać 1/3 płaskiej łyżeczki.

Matiasy prawie po kaszubsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Matiasy prawie po kaszubsku

 

  • 6 płatów matjasa

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • 2 łyżki ostrego ketchupu

 

  • 2 cebule

 

 

  • 1/3 łyżeczka mielonego imbiru

 

 

 

  • 1 łyżka majeranku

 

 

Sposób przygotowania:

Matiasy prawie po kaszubsku
Matjasy moczymy całą noc lub przez minimum 3 godziny bardzo często zmieniając wodę. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup- dusimy mieszając aż cebula zmięknie. Studzimy. Śledzie kroimy wzdłuż na pół i zwijamy w niezbyt ścisłe ślimaczki. Układamy w pojemniku i delikatnie zalewamy masą pomidorową razem z olejem- odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Matiasy prawie po kaszubsku
Etap 1Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na gorącym oleju.
Matiasy prawie po kaszubsku
Etap 2Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup- dusimy mieszając aż cebula zmięknie.
Matiasy prawie po kaszubsku
Etap 3Śledzie kroimy wzdłuż na pół i zwijamy w niezbyt ścisłe ślimaczki.