Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Matiasy z suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niesamowite śledzie, które zachwycą wielbicieli nowości, ale również tradycjonalistów...

Matiasy z suszoną śliwką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Matiasy z suszoną śliwką

 

Sposób przygotowania:

Matiasy z suszoną śliwką
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy w niej przez 8-12 godzin. W 20 śliwkach nacinamy otwory, w które wkładamy słupki migdałów. Zamarynowane śledzie przecinamy na pół- wzdłuż oraz wszerz (aby z każdego śledzia powstały nam 4 paski). Na każdym kawałku śledzia kładziemy nadzianą migdałami śliwkę i zwijamy. Spinamy wykałaczkami. Na obu końcach wykałaczek nadziewamy suszoną śliwkę.
Matiasy z suszoną śliwką
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy.
Matiasy z suszoną śliwką
Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy w niej przez 8-12 godzin.
Matiasy z suszoną śliwką
W 20 śliwkach nacinamy otwory, w które wkładamy słupki migdałów.