LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Mazowsze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatne, bardzo smaczne. Proste w przygotowaniu.

Mazowsze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazowsze

 

  • Ciasto: jaja 2
  • cukier ½ szklanki
  • mąka pszenna 0,5 kg
  • soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • miód 2 łyżki
  • masło roślinne 5 dag
  • aromat waniliowy
  • Krem: mleko 0,5 l
  • kasza manna 3 czubate łyżki
  • cukier puder 1 szklanka
  • masło roślinne ¾ kostki
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
  • Polewa: czekolada gorzka 150 g
  • masło 2 łyżki
  • mleko 10 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Mazowsze
Jaja utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić razem z miodem, przestudzić dodać do jajek. Następnie połączyć z mąką i sodą. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części (do blaszki o wymiarach 21x25 cm). Porcję ciasta równo rozłożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 2 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Przygotowanie kremu: Na gotujące się mleko wsypywać kaszę. Zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić. Masa musi być bardzo gęsta. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżce kaszy, wciąż ucierając. Na końcu dodać aromat. Przygotowanie polewy: kostki czekolady rozpuścić w wodnej kąpieli, dodać masło i śmietankę, dokładnie wymieszać. Placek miodowy ułożyć na tacy. Rozsmarować na nim 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem itd. Ostatni placek polać czekoladą i można udekorować.
Mazowsze
Przygotowanie kremu z kaszy manny do Mazowsza.
Mazowsze
Przygotowanie ciasta na placki do Mazowsza.
Mazowsze
Przekładanie placków kremem z kaszy manny.
Mazowsze
Przygotowanie polewy i polanie nią przełożonych placków.