anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazureczek Mojej Babuni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszny :)

Mazureczek Mojej Babuni

Składniki:

Mazureczek Mojej Babuni

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub morelowego nisko słodzonego
  • jedno opakowanie czekoladek dekoracyjnych
  • bakalie,orzechy, migdały,wiśnie kandyzowane
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej mlecznej lub gorzkiej w/u

Sposób przygotowania:

Mazureczek Mojej Babuni
Mąka+masło+cukier +jajka +sól zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 cześci, pieczemy 2 cieniutkie placki.W180 st około 30 min ,aż się placki ze złocą. Po upieczeniu wykładamy pierwszy pacek na tackę,smarujemy dżemem z czarnej porzeczki lub dowolnym mało słodkim Przykrywamy drugim plackiem!wierzch smarujemy rozpuszczoną czekoladą w gorącej wodzie, wg przepisu na opakowaniu i dekorujemy bakaliami i czekoladą.Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego