agula30

agula30

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piekę go już kilka lat, polecam:)

Mazurek

Składniki:

Mazurek

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • PRZEŁOŻENIE:
  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • bakalie (orzechy, migdały, rodzynki)
  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Mazurek
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Z białek ubić pianę i pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, posmarować powidłami, wylać połowę piany i posypać bakaliami. Zetrzeć na tarce ciemne ciasto, posnarować powidłami, wyłożyć resztę piany i bakalię a na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok 50 min. Udekorować wg uznania. Smacznego:)