malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Mazurek bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gdy ciasto postoi w lodówce namięka i staje się smaczniejsze, jednak jest tak pyszne że rodzina nie czeka na ten moment tylko smakuje od razu.

Mazurek bakaliowy

Składniki:

Mazurek bakaliowy

 

  • kostka masła,
  • 2 szklanki pszennej tortowej,
  • 7 dag cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • szklanka rodzynek,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów,
  • 1/2 litra śmietany kremówki plus 1/2 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy jajka oraz posiekane masło. Energicznie zagniatamy ciasto. Powinniśmy należy je rozwałkować na grubość 4 mm a następnie przełożyć za pomocą wałka do prostokątnej blachy, piec 30 min. w temp. 170 stopni, Upieczony spód wyjmujemy i studzimy. Śmietanę ubijamy i część wykładamy na ciasto, posypujemy bakaliami oraz skórką, przykrywamy resztą masy, dekorujemy według uznania, wstawiamy do lodówki na dobę.