Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowy
Ciasto: jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Odłożyć mały kawałek ciasta, pozostałe ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę. Z odłożonej części ciasta uformować wałek, wyłożyć nim brzegi ciasta, nożem odcisnąć na nim wzór.
Ciasto posmarować jajkiem, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C
Polewa: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Mleko zagotować z kakao, przestudzić. Do masy dodać żółtka, alkohol, zmielone migdały lub orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę rozsmarować na upieczonym i przestudzonym placku.
Wierzch mazurka udekorować płatkami migdałowymi lub kawałkami orzechów.
Ciasto podawać następnego dnia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Odłożyć mały kawałek ciasta, pozostałe ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę. Z odłożonej części ciasta uformować wałek, wyłożyć nim brzegi ciasta, nożem odcisnąć na nim wzór.
Ciasto posmarować jajkiem, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C
Polewa: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Mleko zagotować z kakao, przestudzić. Do masy dodać żółtka, alkohol, zmielone migdały lub orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę rozsmarować na upieczonym i przestudzonym placku.
Wierzch mazurka udekorować płatkami migdałowymi lub kawałkami orzechów.
Ciasto podawać następnego dnia.