Mazurek czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformow

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Mazurek czekoladowy

 

  • Ciasto:
  • 3 żółtka,
  • 20 dag mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Polewa:
  • 20 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 3-4 łyżki mleka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 1 kieliszek mocnego alkoholu,
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich lub migdałów.

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy
Ciasto: jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Odłożyć mały kawałek ciasta, pozostałe ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę. Z odłożonej części ciasta uformować wałek, wyłożyć nim brzegi ciasta, nożem odcisnąć na nim wzór.

Ciasto posmarować jajkiem, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C

Polewa: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Mleko zagotować z kakao, przestudzić. Do masy dodać żółtka, alkohol, zmielone migdały lub orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Masę rozsmarować na upieczonym i przestudzonym placku.

Wierzch mazurka udekorować płatkami migdałowymi lub kawałkami orzechów.

Ciasto podawać następnego dnia.