Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowy z daktylami.
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z tłuszczem roślinnym,a jajka po ugotowaniu obrać, przekroić białka i wyjąć z nich żółtka.Dodać je pokruszone z cukrem pudrem do dołka oraz śmietankę. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, wsadzić do woreczka foliowego. Schłodzić w lodówce z pół godziny. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką w misce, mieszając na wolnym ogniu. Zestawić z garnka z wodą miskę z masą czekoladową i posiekać daktyle, usuwając z nich pestki i skórki. Blachę prostokątną natłuścić i wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, tak, by wystawały rogi nieco po za formę. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastem na 25 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić ciasto, a potem rozsmarować masę na jego powierzchni i posypać po wierzchu siekanymi daktylami. Kroić mazurek i podawać na talerzykach.