nasteczka

nasteczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

mazurek wielkanocny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wychodzą ok 2 spore mazurki :D

mazurek wielkanocny

Składniki:

mazurek wielkanocny

 

  • ciasto:
  • 150g mąki
  • 100g miękkiego masła
  • 50g cukru białego
  • 1 żółtko
  • 1 duża łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Brzeg makaronikowy:
  • 100 g migdałów
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • skórka starta z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

mazurek wielkanocny
wszystkie składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie rozwałkuj cisto na ok 1cm. zmiel migdały i wymieszaj z cukrem, ubij białka i delikatnie wymieszaj z migdałami i cukrem dodaj startą skórkę. masę makaronikową przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj brzegi ciasta. piecz aż się zrumieni ok 15 min. w temperaturze 180 stopni. przygotuj kajmak: śmietanę zagotuj z cukrem (w wysokim garnku żeby nie wykipiało) ciągle mieszając do zgęstnienia. jak kropla na talerzu od razu zastyga to kajmak jest dobry. zdejmij z ognia dodaj wanilie i masło i energicznie rozetrzyj masło w kajmaku. wylej od razu na mazurka. udekoruj wg gustu smacznego