zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek pomarańczowo cytrynowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

mój pierwszy w życiu mazurek

Mazurek pomarańczowo cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek pomarańczowo cytrynowy

 

  • Ciasto :
  • 125 g margaryny Kasia
  • 1/2 szk cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szk maki krupczatki
  • Masa :
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 250 g cukru
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • Dekoracja :
  • morele suszone
  • migdały blanszowane
  • kolorowa posypka do ciast
  • odrobina skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • listki bukszpanu
  • Dodatkowo :
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowo cytrynowy
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojoną zimną margarynę i pozostałe składniki na ciasto i posiekać je nożem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Jedna z nich rozwałkować i wyłożyć nią blachę o wymiarach 33 x 21 wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i posmarować rozmąconym białkiem. Z reszty ciasta zrobić ozdobną ramkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.



Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem i je wystudzić. Pomarańcze i cytryny sparzyć. Z pomarańczy i cytryny wyciąć paseczki i zostawić do dekoracji. Resztę owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wybrać pestki, które ewentualnie wpadną do startej masy. Starte pomarańcze i cytrynę przełożyć do rondelka, wlać wodę, dodać cukier i smażyć około 25 minut mieszając i uważając aby się masa nie przypaliła. Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Masę przełożyć na upieczony spód mazurka. Rozsmarować ją równo i udekorować morelami, migdałami, bukszpanem i paseczkami owoców oraz posypką. Mazurek zostawić do całkowitego wystygnięcia masy. Przy jedzeniu listki bukszpanu usunąć.
Mazurek pomarańczowo cytrynowy
ciasto rozwalkować i wyłożyć na dno blachy a z reszty zrobić ozdobną ramkę.
Mazurek pomarańczowo cytrynowy
owoce spażyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mazurek pomarańczowo cytrynowy
starte owoce zalać wodą, dodac cukier i usmażyć masę.
Mazurek pomarańczowo cytrynowy
mazurek po udekorowaniu przygotowany do schlodzenia.