Sposób przygotowania:
Mazurek pomarańczowo cytrynowy
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojoną zimną margarynę i pozostałe składniki na ciasto i posiekać je nożem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Jedna z nich rozwałkować i wyłożyć nią blachę o wymiarach 33 x 21 wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i posmarować rozmąconym białkiem. Z reszty ciasta zrobić ozdobną ramkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem i je wystudzić. Pomarańcze i cytryny sparzyć. Z pomarańczy i cytryny wyciąć paseczki i zostawić do dekoracji. Resztę owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wybrać pestki, które ewentualnie wpadną do startej masy. Starte pomarańcze i cytrynę przełożyć do rondelka, wlać wodę, dodać cukier i smażyć około 25 minut mieszając i uważając aby się masa nie przypaliła. Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Masę przełożyć na upieczony spód mazurka. Rozsmarować ją równo i udekorować morelami, migdałami, bukszpanem i paseczkami owoców oraz posypką. Mazurek zostawić do całkowitego wystygnięcia masy. Przy jedzeniu listki bukszpanu usunąć.
Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem i je wystudzić. Pomarańcze i cytryny sparzyć. Z pomarańczy i cytryny wyciąć paseczki i zostawić do dekoracji. Resztę owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wybrać pestki, które ewentualnie wpadną do startej masy. Starte pomarańcze i cytrynę przełożyć do rondelka, wlać wodę, dodać cukier i smażyć około 25 minut mieszając i uważając aby się masa nie przypaliła. Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Masę przełożyć na upieczony spód mazurka. Rozsmarować ją równo i udekorować morelami, migdałami, bukszpanem i paseczkami owoców oraz posypką. Mazurek zostawić do całkowitego wystygnięcia masy. Przy jedzeniu listki bukszpanu usunąć.
cris
Smak Monika