Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Mazurek grysikowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kolejne ciasto z klasyki pieczenia

Mazurek grysikowy

Składniki:

Mazurek grysikowy

 

  • Ciasto:
  • 60 dkg maki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 7 dkg miodu (3 łyżki)
  • 1 łyżka sody

 

 

 

  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek grysiku
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 Kasia
  • Olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek grysikowy
ciasto:
Kasie posiekać z mąką, cukrem pudrem , sodą. Dodać jajka i miód. Wyrobić ciasto.
Podzielic na 4 części. Kazda osobno rozłożyć na blasze i upiec(każdy placek piec 10-12 minut).
masa:
Ugotować mleko z grysikiem. Ostudzić. Utrzeć Kasię z cukrem pudrem, dodać grysik i olejek i ucierać.

Na 1 placek nałożyć masę, przykryć drugim plackiem, posmarować powidłem, nałożyć 3 placek, posmarować masą i przyłożyć ostatnim plackiem.

Na wierzchu polać polewą - Kasię zagotować z mliekiem, a nastepnie wymieszać z cukrem i kakao, posypać kokosem.